Geloof, geloof ik

15 jan

Afgelopen week ontving ik een mail van iemand die zich afficheerde als ‘ultra-orthodox atheïst’. Daags erna schreef columnist Johan Goossens in Het Parool over een voorheen christelijk meisje van ongelovige huize dat zich had bekeerd tot de islam. En weer een dag later publiceerde nieuwssite De Orkaan een lijst met Zaanse kerken die een nieuwe bestemming kregen of te koop staan. Ik zie een verband.

Sinds de ontzuiling, vijftig jaar terug, is Nederland levensbeschouwelijk de weg kwijt. Men zoekt, verhuist naar andere religies of verdwaalt in het ‘ietsisme’, momenteel vermoedelijk het geloof met de meeste aanhangers. Vertrouw op God, maar zet wel je fiets op slot, zoiets. Geen wonder dat de meeste gebedshuizen in de verkoop gaan.

De Zaanstreek was lange tijd de ongelovigste regio van het land. Dat hier toch tientallen kerken staan past bij de dwarse geest van dit gebied. Want als de Zaankanter al wat met religie had, dan wel graag zijn eigen religie. Met de bijbehorende tempel. Alleen de Westzijde had er al ruim 25.

Ik houd me overigens bij de mantra die ik al ruim een halve eeuw uitdraag: ik ben atheïst, maar ik doe er niets aan.

gereformeerde kerk
Te koop in Westzaan (€495.000,-)

Advertenties

3 Reacties to “Geloof, geloof ik”

 1. Sjors 29 februari 2016 bij 20:59 #

  ‘Ik geloof niet in atheisten’, leuk geschreven boekje door Chris Hedges.

 2. Ria 15 januari 2016 bij 21:18 #

  Ok lieverd, ik lees al je blogs en geniet ervan, of totaal helemaal niet. Dat je al een halve eeuw nergens iets aan doet is mij om het even. Dat je een verband tussen Zaanse kerken ziet, prima… zullen we ze even bewoonbaar verklaren?

  • Erik Schaap 15 januari 2016 bij 21:54 #

   Dag Ria,
   Lief dat je me lieverd noemt. Bewoonbaar verklaren van kerken vind ik OK, maar alleen met toestemming van de eigenaars. Het wordt anders zo verwarrend voor de mensen die er -meestal op zondag- willen bidden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: