J.H. Op den Velde – boek over betreurde verzetsheld

20 nov

In 2007 werkte ik aan Vrijgevochten, een boek over zes Zaanse verzetsmensen die van nationale importantie waren.  In eerste instantie wilde ik aan het manuscript nog een zevende illegaal toevoegen, Zaandammer Jan Hendrik Op den Velde. Maar omdat de belevenissen van deze ‘Hein’, zoals zijn nom de plume luidde, als een rode draad door het oorlogsleven van enkele andere Zaanse verzetsprominenten kronkelden, bedeelde ik hem niet met een eigen hoofdstuk. Zijn verhaal werd verspreid over meerdere hoofdstukken en collega-idealisten. Een beetje knagen bleef het wel, want ook Op den Velde was van bovenregionaal en zelfs internationaal belang. 

Het gemis is nu rechtgezet, en meer dan dat. Afgelopen week kwam het boek J.H. Op den Velde. Deelnemer aan het Verzet in de Zaanstreek uit, het resultaat van een langlopend onderzoek door de drie zoons van de hoofdrolspeler. Het in alle opzichten stevige boek geeft een goed beeld van Op den Velde in zowel de vooroorlogse periode als na de bezetting van Nederland.

Henk Op den Velde keerde zich al snel tegen het nationaalsocialisme. De radiohandelaar werd marconist voor achtereenvolgens de Ordedienst en de Raad van Verzet. Als een van de weinigen wist hij contact te leggen met de in Londen bivakkerende regering in ballingschap en gedurende langere tijd verzetsboodschappen te zenden en te ontvangen. Dat ging goed tot het moment dat de Sicherheitsdienst binnenviel in zijn zaak aan de Westzijde. ‘Hein’ zou zijn gevangenschap niet overleven.

De publicatie J.H. Op den Velde. Deelnemer aan het Verzet in de Zaanstreek bevat veel details, documenten en foto’s die niet eerder werden geopenbaard. Alleen al daarom is het een waardevolle aanvulling op de bestaande verzetsliteratuur. Het boek is te koop bij de Bruna-filialen in Zaandam en Wormerveer. De kosten voor het zwaargewicht-boek bedragen €19,95 (en eventueel wat verzendkosten). Van harte aanbevolen voor geïnteresseerden in de Zaanse illegaliteit.
Op den Velde

 

2 Reacties naar “J.H. Op den Velde – boek over betreurde verzetsheld”

 1. Minka Kaszó 10 januari 2014 bij 14:21 #

  Goed dat u aandacht besteedt aan dit belangwekkende boek. Ik ben het in alle opzichten met u eens over de grote kwaliteiten ervan. Te vermelden valt nog dat het boek tevens te bestellen is via een van de auteurs w.opdenvelde@planet.nl, dit feit is op pag. 1 te lezen.

  • Erik Schaap 10 januari 2014 bij 14:46 #

   Beste Minka,

   Dank voor de reactie en de verwijzing naar het mailadres.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: