Culturele miscalculatie (2)

15 mei

Op 28 april schreef ik een stukje over de rekenfouten die waren gemaakt om het nieuw te bouwen Zaanse cultuurcluster op papier financieel dekkend te krijgen. Zo werd de gemeenteraad verteld dat ‘grote acts met randprogrammering’ gemiddeld €6000,- kostten. Wat onzin is.

Naar aanleiding van raadsvragen informeerden ambenaren afgelopen week bij het Hilversumse poppodium De Vorstin en bij de organisatie die voor De Vorstin de boekingen doet. Die zouden hebben bevestigd dat het moest kunnen, €6000,- voor een grote act. Tegelijkertijd werd duidelijk dat De Dijk al snel €12.000,- vraagt voor een optreden. Hetgeen toch nog altijd het dubbele is van dat wat de raad voorgeschoteld kreeg. Zelfs bij een volle zaal (B&W wil plek voor zevenhonderd mensen) en bij een hogere entreeprijs dan gebruikelijk zal het met zulke recettes bijzonder veel moeite kosten om quitte te draaien. Waarbij ik maar even achterwege laat dat er a) dan nog geen ‘randprogrammering’ is meegerekend en b) het laatste Dijk-optreden in Zaandam nou niet bepaald een financieel succes was.

Even terug naar De Vorstin. Het Hilversumse poppodium is nieuw. Het is dus nog even afwachten hoe dit multifunctionele gebouw zich ontwikkelt. Maar uit de Vorstin-agenda wordt wel duidelijk dat dit poppodium verdomd weinig topacts op het eigen programma heeft staan. Ze komen er wel, maar dan uitgenodigd door de omroepen die veelvuldig van De Vorstin gebruikmaken (en zodoende het nodige geld in het laatje brengen). Die omroepen zitten in Hilversum. Een thuiswedstrijd dus voor De Vorstin. Maar de bands die het daar op eigen kracht moeten doen, behoren veelal tot de B-categorie (zoals de cover- en lokale groepen). En verder zijn het nogal eens deejays en dancefeesten die de zaal dienen vol te krijgen. ‘Grote acts’ die het moeten redden zonder omroepsteun zijn er vrij dun gezaaid.

Daarom, nogmaals, trap er niet in. Op basis van hetgeen nu bekend is past er maar één conclusie. Het cultuurcluster zoals B&W dat in gedachten heeft wordt een financieel drama.

 
De Vorstin         

Eén reactie to “Culturele miscalculatie (2)”

  1. wijbrand schaap 15 mei 2013 bij 13:13 #

    Bekend probleem: het zogenaamde ‘bakstenenprobleem’: een gemeente wil iets aan cultuur doen, maar wil en kan niets zeggen over de inhoud. Daarom gaat alle aandacht naar het gebouw, dat er meestal heel mooi uitziet, maar waar niets in geprogrammeerd kan worden. Schreef er in 2007 al over. http://www.wijbrandschaap.nl/2007/06/lege-zalen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: